Amelander arrensleeën
De afgelopen dagen lag er flink wat sneeuw op Ameland. Een reden voor veel Amelander paardenhouders om de arrenslee uit de schuur tevoorschijn te halen. Een eeuwenoude traditie, en een prachtig gezicht om te zien!
Er zijn nog zo’n 70 traditionele arrensleeën op Ameland. Wist je dat wij bij Rijstal Le Cheval ook twee arrensleeën hebben? Hieronder zie je een van onze arrensleeën een aantal jaren geleden.
Amelander arrensleeën – Het verschil tussen oost en west
Amelander arrensleeën zijn van hout gemaakt. Ze worden al gebruikt sinds het begin van de 18e eeuw, en zijn kenmerkend vanwege de opvallende kleuren. Groene arrensleeën zijn doorgaans afkomstig van de oostkant van Ameland, terwijl lichtblauwe sleeën uit Hollum en Ballum afkomstig zijn.
De Oost- en Westkant van Ameland hebben ieder hun eigen karakter en geschiedenis. Tot aan de 19e eeuw kon je alleen tijdens laag water van de ene naar de andere kant komen. De oostkant, met de dorpen Nes en Buren, was katholiek. De westkant, met de dorpen Ballum en Hollum, was protestants. Pas later, toen de dijken verzwaard werden en het geloof steeds minder invloed had, raakten oost en west steeds meer met elkaar verbonden. In veel dingen zie je de verschillen echter nog terug, zoals bijvoorbeeld bij de Amelander arrensleeën!
Het verhaal van het Nobeltje
In januari 1901 – een extreem koude maand – wordt er in Holwerd een arrensleewedstrijd georganiseerd. Om op te warmen duiken de deelnemers bij terugkomst in Ballum bij Willem Barend Nobel de kroeg in. Of hij een opkikkertje heeft? De kastelein verdwijnt in de keuken en blijft net zo lang weg tot hij een subliem drankje heeft gebrouwen voor zijn verkleumde gasten. Wat er precies in dat Nobeltje zit? Dat is het best bewaarde geheim van Ameland!
Benieuwd naar het Nobeltje? Neem dan eens een kijkje op de website van Nobel Ameland!
Eilandkarakters Ameland verjaardagskalender
Wist je dat de paarden van Rijstal Le Cheval pronken op een verjaardagskalender? Onze Groninger Kees is te zien in de maand december, waar hij het verhaal van het Nobeltje uitbeeldt!
Deze kalender kenmerkt zich door herkenbare, typisch Amelander locaties, waarbij we telkens een unieke setting hebben gecreëerd met paarden. Denk aan een paard in de kerk, een galopperend paard naast een opstijgend vliegtuig, of zelfs een paard in een kroeg.
Naast de kalender hebben we ons assortiment uitgebreid met ansichtkaarten en andere producten. Je vind ze allemaal in onze shop.